circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Aan de slag: uitgebreid

Overzicht van mijn data opvragen

Je kan op vraag een inventaris ontvangen van alle items die voor jouw organisatie bewaard worden in het meemoo-archiefsysteem. De lijst wordt opgemaakt in CSV-formaat en kan dus makkelijk in een Excel-bestand of spreadsheet geopend worden voor verdere verwerking.

De lijst bevat standaard de volgende velden:

• fragment ID
  • PID
  • dc_identifier_localid (= hoofd lokale CP ID of jullie eigen lokale ID)
  • title
  • description (= hoofdbeschrijving)
  • dcterms_created (= datum creatie)
  • dcterms_issued (= datum uitgave of uitzending)

Meer informatie over deze en andere metadatavelden vind je in onze metadatamodel-handleiding. Lees hier hoe je stap voor stap je metadata in het archiefsysteem kan aanpassen.

De lijst met metadatavelden is gebaseerd op veelvoorkomende vragen. Wanneer je dit wenst kunnen we ook extra metadatavelden aanleveren. Daarvoor neem je best contact op met je accountmanager of met support@meemoo.be.

Koppeling met de Kunstenpunt-databank maken

Ben je als contentpartner betrokken bij het Beeldstorm-project? Dan kan je de metadata van jouw digitale bestanden in het archiefsysteem verrijken met metadata uit de Kunstenpuntdatabank.

Wat is het?

De databank van Kunstenpunt verzamelt gegevens over personen, organisaties en producties binnen de podiumkunsten. Deze informatie is doorzoekbaar op data.kunsten.be. Het invoeren van deze gegevens gebeurt door Kunstenpunt zelf, op basis van input uit de sector (zoals programmabrochures, websites, de organisaties zelf).

In samenwerking met Kunstenpunt hebben we een koppeling voorzien tussen de Kunstenpuntdatabank en het meemoo-archiefsysteem. Op die manier kunnen de metadata vanuit de rijke Kunstenpuntdatabank (die daar sowieso worden verzameld), doorstromen naar meemoo. Voorlopig is dit enkel mogelijk voor materiaal dat voortkomt uit het Beeldstorm-project. We werken namelijk aan een langetermijnaanpak voor de koppeling van metadata met externe systemen en willen deze koppeling beheersbaar houden op korte termijn.

Aan de slag

Wil je materiaal vanuit het Beeldstorm-project in het meemoo-archiefsysteem verrijken met metadata uit de Kunstenpuntdatabank, dan volg je volgend stappenplan:

1. Ga naar het meemoo-archiefsysteem en log in met je meemoo-account.
  2. Bekijk (of beluister) een digitaal bestand en bepaal over welke productie het gaat.
  3. Surf naar data.kunsten.be
    Zoek daar de productie op via de zoekfunctie. Let erop dat je Producties aanvinkt in de filterbalk rechts.w1440h700zcCq85_databank_kunstenpunt_home__1_.jpeg
  4. Kies het juiste jaar
    Kijk goed of het gaat over het juiste productiejaar of seizoen.
  5. Rapporteer eventuele fouten
    Het is belangrijk dat de metadata in de Kunstenpuntdatabank correct zijn vooraleer ze gekoppeld worden met meemoo. Ontdek je toch een foutje? Je kan dit eenvoudig doorgeven door rechts in het scherm te klikken op Rapporteer een fout. Vervolgens wordt de fout rechtgezet door een medewerker van Kunstenpunt. Let op: om fouten te rapporteren moet je ingelogd zijn. Een account aanvragen doe je door rechts bovenaan op Aanmelden te klikken.
  6. Kopieer en plak de link in het meemoo-metadatamodel
    Als alles juist is, kopieer je de link in de URL-balk van je browser. De link heeft de volgende structuur: "data.kunsten.be/productions/naamvandeproductie". Ga terug naar het meemoo-archiefsysteem en plak de link in het veld Overige Lokale CP-ID. In het uitklapmenu selecteer je kp_productie_id. Meer informatie over het metadatamodel vind je op deze pagina.
    Voor het meeste materiaal in het Beeldstorm-project heeft meemoo deze link al ingevuld. Je hoeft dan als contentpartner enkel de links na te kijken en eventueel aan te passen, om zeker te zijn dat de juiste koppeling wordt gelegd.
  7. Geef een seintje
    Als je klaar bent en de eventuele fouten in de Kunstenpuntdatabank zijn gecorrigeerd, geef je een seintje aan Tom Ruette (tom@kunsten.be). Hij activeert vervolgens de links. Op die manier worden de metadata die voorhanden zijn in de Kunstenpuntdatabank gekopieerd naar het meemoo-archiefsysteem, en kan je ze ook daar raadplegen. Belangrijk om te weten: dit is éénrichtingsverkeer (van Kunstenpunt naar meemoo), en gebeurt éénmalig op vraag van de podiumkunstenorganisatie. Er gebeurt dus geen automatische synchronisatie.

Nadat het meemoo-archiefsysteem verrijkt is met de metadata uit de Kunstenpuntdatabank, kan je de metadata manueel aanvullen in het meemoo-archiefsysteem zelf (zoals bv. het toevoegen van een beschrijving). Welke velden er nog ingevuld moeten worden, kan je bekijken in de handleiding van het metadatamodel. We werken ondertussen aan langetermijnoplossing om de metadata tussen beide systemen op een meer duurzamere manier te koppelen. Voorlopig is het erg belangrijk dat er een link is in de vorm van de ID uit de Kunstenpuntdatabank, en dat deze in het meemoo-archiefsysteem wordt vermeld.

Meer informatie over het tot stand komen van de koppeling en de mapping van de metadatavelden vind je op de blog van Kunstenpunt.

Datumvelden naar EDTF invullen

In april 2022 stapten we van Mediahaven 1.0 over naar Mediahaven 2.0. Naast een nieuwe interface voor het meemoo-archiefsysteem werden ook de mogelijkheden van datumnotatie voor twee metadatavelden uitgebreid, volledig naar de EDTF-standaard.

Concreet heb je de mogelijkheid om de data van je objecten op het vlak van creatie en op het vlak van uitgave/uitzending uitgebreider te noteren. Dit gebeurt volledig compatibel met de EDTF-standaard (Extended Data Time Format). Met deze standaard kan je een datumveld op verschillende manieren invullen, afhankelijk van de informatie die je hebt. Je gebruikt EDTF bijvoorbeeld wanneer het moment ongekend of inexact is (bv. de opname van een oude film).

Ter info: de twee metadatavelden voldoen volledig aan EDTF Level 0 en 1 en voor bepaalde onderdelen ook aan EDTF Level 2.

Type datumnotatie Voorbeeld Opmerking
[Lege datum]    Hierbij klik je op de bovenste witte regel van het dropdownmenu.
Datum bij benadering  1988-10~ Tilde als laatste karakter.
Datum onzeker   1988-10? Vraagteken als laatste karakter.
Datum onzeker en bij benadering   1988-10% Procentteken als laatste karakter.
Interval met één datum onbekend/bij benadering  1988-10%/1989
Interval met onbekend begin  /1988-10-27
Interval met onbekend einde  1988-10-27/
Interval met open begin  ../1988-10-27
Interval met open einde  1988-10-27/..
Jaartal  1988
Jaartal en maand  1988-10
Jaartal en seizoen   1988-23 21 = lente, 22 = zomer, 23 = herfst, 24 = winter
Letter prefixed jaartal   Y170000002 Dit wordt gebruikt voor data die voor het jaar -9999 en na het jaar 9999 vallen om aan te duiden dat de getallen een jaartal aanduiden.
Negatief kalenderjaar  -1988
Niet-specifiek decennium 198X
Niet-specifieke dag in de maand 1988-10-XX
Niet-specifieke dag in het jaar 1988-XX-XX
Niet-specifieke eeuw  19XX
Niet-specifieke maand 1988-XX
Tijdsinterval  1988-10/1989
Volledige datum 1988-10-27
Volledige datum met tijdstip   1988-10-27T15:35:54 ‘T’ duidt een tijdstip aan.
Volledige datum met tijdstip (UTC)   1988-10-27T15:35:54Z ‘Z’ duidt de gecoördineerde wereldtijd (UTC) aan.
Volledige datum met tijdstip en shift 1988-10-27T15:35:54Z+01:00 '+01:00’ duidt aan dat de tijdszone UTC+1 is.

De thumbnail aanpassen

1. Pauzeer de video op het frame dat je wil gebruiken en klik in het veld ‘Metadata’ op ‘Change file thumbnail’:
  2. Er verschijnt een pop-upvenster met de vraag of je de huidige thumbnail wil wijzigen naar het frame waarop je gepauzeerd hebt:

3. Klik op ‘OK’ en de wijziging wordt bewaard.

Let wel: het kan even duren voor de wijziging weergegeven wordt. In het meemoo-archiefsysteem zie je de nieuwe thumbnail na enkele minuten verschijnen, maar op Catalogus Pro duurt het bijvoorbeeld tot de volgende dag.

Meervoudige objecten

Hoe je meervoudige objecten voorziet van metadata? Klik volgende secties open:

Hoe pas ik metadata aan?

Alle objecten die deel uitmaken van het meervoudig object hebben dezelfde beschrijvende metadata. Als er aanpassingen gebeuren, is het daarom ook belangrijk dat deze op alle objecten tegelijk worden toegepast. Dit kan je makkelijk doen door gebruik te maken van de bulkeditfunctie.

Een voorbeeld: je hebt opgemerkt dat er een typfout is geslopen in de titel van je tweeduims openspoelaudio (in het MAM: ‘2 inch open reel audio’) en je wil dit graag corrigeren op alle audiobestanden.

1. Surf naar archief.meemoo.be en open de beheersmodule.
  2. Zoek via de zoekbalk op PID. Deze vind je in het registratiesysteem AMS terug.
  3. Zorg ervoor dat je bereik linksonder hoog genoeg staat.
  4. Gebruik in de zoekresultaten de toetsen ‘ctrl’ en de letter ‘a’ (ctrl+a) om alle items van het meervoudig object te selecteren.
  5. De bijbehorende metadata zie je in de rechterkolom ‘Metadata Selectie’. Maak de gewenste aanpassingen. In dit voorbeeld doe je dat in het veld ‘Hoofdtitel’.
  6. Klik rechtsbovenaan op ‘Bewaren’.

Opgelet: indien items verschillende waarden hebben in een metadataveld zal dit ook zo aangegeven worden in het veld. Let dus op dat je niet ongewenst data overschrijft wanneer je in bulk aanpassingen maakt!

Hoe pas ik licenties aan?

Als contentpartner kan je via de licenties zelf bepalen op welke meemoo-platformen je materiaal te zien of te horen is. Standaard staan een aantal licenties aan, zoals die voor Het Archief voor Onderwijs, Catalogus Pro en hetarchief.be, waar enkel metadata zichtbaar is. De betekenis van de licenties kan je hier vinden. Bij meervoudige objecten kan je dezelfde licenties aan- of uitvinken, maar er zijn nog een aantal andere zaken om rekening mee te houden.

Video-/filmbestanden

DV/DVCAM/DVCPRO, dvd en film

Niet alle objecten die deel uitmaken van meervoudige objecten worden getoond op de meemoo-interactieplatformen. Zoals je hier leest, tonen we bij video- en filmbestanden alleen de lageresolutiekopie van het mezzaninebestand. Wanneer je wil dat een item niet langer gepubliceerd is op Catalogus Pro of Het Archief, volstaat het om de licentie aan te passen op het niveau van deze mezzaninekopie (.mov of .mkv).

1. Surf naar archief.meemoo.be en open de beheersmodule.
  2. Zoek via de zoekbalk op PID. Deze vind je in het registratiesysteem AMS terug.
  3. Kies vervolgens de lijstweergave. Op die manier zie je duidelijk de bestandsextensie.
  4. Selecteer het bestand dat .mov of .mkv als extensie heeft. Je herkent deze ook aan het icoontje van het videobestand
  5. De bijbehorende metadata zie je in de rechterkolom ‘Metadata Selectie’. Klik het zevende blokje ‘Rechten’ open.
  6. Pas de licentie(s) aan door het vinkje aan of uit te vinken.
  7. Klik rechtsbovenaan op ‘Bewaren’.

Audiobestanden

Schellak- en lakplaten, halveduim openspoelaudio, éénduims openspoelaudio, tweeduims openspoelaudio

Bij meersporenaudiospoelen en schellak- en lakplaten worden alle audiobestanden ontsloten op de meemoo-interactieplatformen. Wanneer je hierbij één of meerdere items die deel uitmaken van dit meervoudig object wil verwijderen op Catalogus Pro of hetarchief.be, doe je dit best in bulk.

1. Surf naar archief.meemoo.be en open de beheersmodule.
  2. Zoek via de zoekbalk op PID. Deze vind je in het registratiesysteem AMS terug.
  3. Kies vervolgens de lijstweergave. Op die manier zie je duidelijk de bestandsextensie.
  4. Filter in de linkerkolom onder ‘Media type’ op ‘audio’, door het plusteken aan te klikken.

5. Selecteer één, meerdere of alle audiobestanden waarvan je de licentie wil wijzigen. (Dit is de bulk edit, waarover je hier meer kan lezen.)

• Hou je shift-toets ingedrukt en klik de gewenste bestanden aan.

• Of gebruik de toetsen ‘ctrl’ en de letter ‘a’ (ctrl+a) indien je alle audiobestanden wil selecteren. Zorg er wel voor dat je bereik linksonder hoog genoeg staat.

6. De bijbehorende metadata zie je in de rechterkolom ‘Metadata Selectie’. Klik het zevende blokje ‘Rechten’ open.

7. Pas de licentie(s) aan door het vinkje aan of uit te vinken.

8. Klik rechtsbovenaan op ‘Bewaren’.

Verder aan de slag: